Romantiken och nuet

Hashiridashita densha no naka
Sukoshi dake nakete kita
Mado no soto ni tsuduiteru kono machi wa
Kawaranai de to negatta


-YUIÄr det något som jag ärligt kan säga att jag är riktigt, riktigt stolt över gällande mig själv, så är det att jag är väldigt romantisk av mig.
Med romantisk menar jag inte bara att se en tjej djupt in i ögonen och säga hur mycket jag gillar henne. För även om det är något av det mest underbara som finns, så är romantik för mig något som inte bara behöver handla om kärlek och åtrå mellan två personer - för mig är romantik att se det vackra i till exempel naturen, musik och konst. Romantik är livets poesi, om du frågar mig.

Den kanske största anledningen till varför jag åkte hit till Japan, är att jag älskar de ofta väldigt känslomässiga budskapen i berättelser som kommer härifrån. Till exempel i böckerna "Norwegian Wood" och "Kafka på stranden" av författaren Haruki Murakami, eller i det klassiska TV-spelet Final Fantasy VII. I de här historierna är kärlek ett jätteviktigt tema, samtidigt som miljöerna beskrivs och visas på ett otroligt vackert sätt. Det, för mig, är verkligen den bästa romantiken - när ord, bild och musik för sig själva eller tillsammans skapar något uppfyllande och fint.
Jag kommer ihåg att innan jag kom hit till Tokyo, hade jag en drömbild i huvudet om att sitta i en buss någonstans på en japansk motorväg och titta ut genom fönstret, för att mötas av en vacker strand, där vågorna skvalpar mot stenarna på ett lugnande sätt. Även om jag inte har fått uppleva just det än, har jag haft några riktigt romantiska ögonblick när jag, till exempel, varit i en förstad till Tokyo som heter Kawai och suttit vid en lägereld precis bredvid en flod, helt omringad av skogsbeklädda höga berg.
De stunderna har det känts som om jag befunnit mig i någon sorts dröm - men egentligen har jag nog mer än någonsin varit närvarande i verkligheten.

Ja, det är så häftigt det där - att de vackraste drömmarna kanske faktiskt finns här och nu, om man bara ser sig om noggrant. Jag vet i alla fall att jag har varit en person som i hela mitt liv suttit och dagdrömt på lektionerna i skolan; mycket om tjejer, såklart. Jag har haft mina perfekta föreställningar om hur det måste vara att känna de där underbara kärlekskänslorna, och få dem besvarade. Men sedan när jag väl stått där på riktigt, bredvid någon som jag verkligen varit kär i, så har det inte varit såsom jag trott alls. Det har varit mycket bättre. För i de stunderna har inte tid och rum existerat - det har bara varit nu. Fem timmar har gått på några minuter, nästan.
Och det är det - det där att vara helt närvarande - som jag nog tror är den riktiga romantiken. Ingenting förutom det som händer nu betyder något, liksom. Hon är allt som finns.

Nuet är romantik. Det är den känslan jag har.
Jag vill leva i den stunden som är nu, och förlora mig i all den skönheten som faktiskt finns. Jag vill helt gå in i passionen i att plugga det underbara språket japanska i skolan, lyssna och skratta med mina kompisar när vi drar ut på stan en helgdag, och ge hela mitt hjärta åt en annan människa som jag är förälskad i. Det handlar för mig om att leva, och se att det kanske inte behövs så mycket mer än att faktiskt uppskatta och vara tacksam för det jag har.

Så, tack, livet, för att jag är en person som har så lätt för att gå in i romantiken. Tack för att jag börjar gråta i slutet på japanska dramaserier och skrattar av ren glädje när jag går runt bland tempel, skyskrapor och mysiga restauranger i den oslagbara staden Tokyo.
Tack för att jag får en liten blick in i vad paradiset på Jorden är, när jag ser någon jag älskar djupt in i ögonen.
Tack så himla mycket.
Nuet är ju allt.
Kommentarer
Postat av: Matilda

Du har rätt - känslan är allt.

(Summering av den många sidor långa uppsatsen jag lika gärna kunde skrivit som svar.)

2009-11-19 @ 19:39:20
URL: http://trasigkanyl.blogg.se/
Postat av: Amadeus

Kärlek i Tokyo... Måste säga att bloggnamnet är väldigt beskrivande; således passande.

Gillar hur du förmedlar djupa budskap på ett ganska direkt sätt.Keep on loving the language!

2009-11-27 @ 16:57:36
URL: http://biggerinjapan.wordpress.com
Postat av: Johanna

Du skriver verkligen kloka och tänkvärda saker, riktigt intressant och inspirerande. Hoppas det går bra med språkkursen och övriga livet där borta. Och hoppas vi ses snart igen, kära kusin!

2009-12-03 @ 23:35:56
URL: http://johannainfrance.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0